VD har ordet - varför satsar inte Norden mer på GenAI?
Två undersökningar visar att Norden halkar efter i användningen av Generativ AI. Vad beror det på? Är det osäkerheten kring riskerna eller vår kultur som gör att vi inte satsar mer?
I denna artikel har jag sammanfattat de två rapporterna (BCG:s ”GenAI Complacency: The Costly Inaction in the Nordics” och EY:s ”Reimagining Industry Futures”) samt lyft fram fördelarna och möjligheterna med Generativ AI.
Norden halkar efter i adoptionen av Generativ AI (GenAI) och vi missar stora möjligheter. Faktum är att endast 19% av tjänstemän i Sverige, Danmark, Finland och Norge använder GenAI varje vecka, jämfört med det globala snittet på 61% (BCG). Nordiska företag rapporterar också färre konkreta fördelar med GenAI än globala företag. För att Norden ska kunna leda revolutionen krävs investeringar och förändringar i företagskulturer och affärsmodeller. Utan beslutsamma åtgärder riskerar vi att förlora vår konkurrenskraft.
EY:s rapport visar att endast 25% av svenska företag investerar i Generativ AI, jämfört med 43% globalt. Hantering av risker och säkerhet är avgörande för framgång, men svenska företag prioriterar detta mindre än de globala konkurrenterna. Den snabba utvecklingen av Generativ AI utmanar våra digitala strategier och förmågan att skala och skapa värde med ny teknik kommer att vara avgörande. Svenska företag är mer skeptiska och riskmedvetna när det kommer till generativ AI:s potential, men samtidigt är hantering av risker kopplade till AI en låg prioritet. Fokus ligger istället på att hitta användningsområden och utföra pilottester. Investeringarna i 5G och IoT ökar, men skalbarhet för ny teknik är en utmaning. Företagens digitala strategier påverkas av generativ AI:s snabba utveckling.
Så – varför bör svenska företag använda Generativ AI i vardagen? GenAI kan effektivisera verksamheter genom att automatisera repetitiva uppgifter och frigöra tid för att fokusera på mer strategiskt och kreativt arbete. Genom att använda AI för dataanalys, kundservice och lagerhantering kan effektiviteten öka och kostnaderna minska.
AI kan analysera stora mängder data och ge insikter som hjälper oss att fatta bättre beslut. Med AI-drivna analysverktyg kan vi identifiera trender, förutse marknadsförändringar och optimera strategier. Generativ AI kan också skapa personliga kundupplevelser genom att analysera kunddata och förutse behov, vilket kan öka kundnöjdhet och lojalitet – och i slutändan intäkter.
Genom att integrera AI kan svenska företag driva innovation, utveckla nya produkter och identifiera affärsmöjligheter. AI kan förbättra säkerheten genom att upptäcka hot i realtid, vilket kan skydda data och minska risken för cyberattacker. Det kan även bidra till hållbarhet genom att optimera energianvändning, minska avfall och förbättra resursförvaltning.
Sammanfattningsvis erbjuder Generativ AI en rad fördelar som kan hjälpa svenska företag att förbättra sin effektivitet, öka produktiviteten, skapa nya affärsmöjligheter och hantera risker. Genom att integrera AI i den dagliga verksamheten kan företag ligga i framkant av teknologisk innovation och skapa en hållbar och konkurrenskraftig framtid.
Hur ser det ut hos er? Har ni kommit igång med Generativ AI? Hör gärna av dig om du vill diskutera eller få input kring hur vi på DH Solutions arbetar med AI. Jag ses gärna på en kopp kaffe!
Helena Eriksson, VD
